Komercijalna banka sledeće godine dobija dozvolu za poslovanje u EU

Bez autora
May 23 2010

Komercijalna banka iduće godine dobiće dozvolu koja će joj omogućiti da posluje u svim zemljama Evropske unije (EU). Komercijalna banka koja ove godine obeležava 40 godina rada, jedina je srpska banka sa dozvolom nemačkih vlasti za prenos novca iz Nemačke i EU u Srbiju. Tu uslugu ta banka obavlja znanto jeftinije od konkurencije. Predstavništvo Komercijalne banke u Frankfurtu počelo je da radi krajem 2007. godine i beleži stalni značajni rast transfera novca sa računa na račun. Prenos novca trenutno traje od dva do tri dana, a od 2011. godine rok će biti smanjen na jedan dan. Najčešci iznos koji građani šalju prodicama i prijateljima u Srbiju je oko 300 evra. Korišćenjem usluga Komercijalne banke građani uštede u proseku 20 evra po transferu, dok ušteda za firme može da bude i desetine hiljada evra godišnje.

Komercijalna banka sledeće godine dobija dozvolu za poslovanje u EUKomercijalna banka iduće godine dobiće dozvolu koja će joj omogućiti da posluje u svim zemljama Evropske unije (EU), kazao je direktor prestavništva te srpske banke u Frankfurtu Borivoje Janković.

Kako je rekao, Komercijalna banka koja ove godine obeležava 40 godina rada, jedina je srpska banka sa dozvolom nemačkih vlasti za prenos novca iz Nemačke i EU u Srbiju, i istakao da tu uslugu ta banka obavlja znanto jeftinije od konkurencije.

- Predstavništvo Komercijalne banke u Frankfurtu počelo je da radi krajem 2007. godine i beleži stalni značajni rast transfera novca sa računa na račun - kazao je Janković i dodao da prenos novca trenutno traje od dva do tri dana, a od 2011. godine rok će biti smanjen na jedan dan.

- Najčešci iznos koji građani šalju prodicama i prijateljima u Srbiju je oko 300 evra - naveo je on i dodao da korišćenjem usluga Komercijalne banke građani uštede u proseku 20 evra po transferu, dok ušteda za firme može da bude i desetine hiljada evra godišnje.

- Slanje do 250 evra košta pet evra, prenos od 250 do 700 evra naplaćuje se sedam evra, a za iznose preko 700 evra cena je devet evra - kazao je on i naglasio da ne postoje nikakvi dodatni troškovi.

Janković je kazao da ne postoji ograničenje iznosa za transfer novca i dodao da, prema procenama, u Nemačkoj živi oko 450.000 Srba koji šalju novac.

- Da bi se usluga obavila potrebno je da pošiljalac novca ima žiro-račun u bilo kojoj banci ili finansijskoj instituciji u EU, a da primalac ima devizni račun u Komercijalnoj banci u Srbiji - objasnio je Janković i dodao da preko predstavništva Komercijalne banke može da se šalje novac iz Nemačke i EU bez dolaska u Frankfurt.

Janković je istakao i da je transfer novca preko Komercijalne banke u prošloj godini bio za 78 odsto veći nego u 2008. godini, dok je u prva četiri meseca ove godine rast transfera bio 82 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik